Cum sa intretii sauna finlandeza

sauna finlandezaO sauna finlandeza nu necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste intretinerea ei. Totusi, daca vei respecta cativa pasi simpli, te vei bucura de ea o perioada mai lunga de timp.

Ventilarea saunei

Chiar daca este prevazuta cu sistem de ventilare naturala este indicat ca dupa fiecare utilizare sa lasi usa deschisa pentru ca lemnul sa se usuce. Astfel vei preveni aparitia mucegaiului. De asemenea, ridica si sprijina gratarul de banchete si sterge cu un mop podeaua. Este de preferat sa stergi podeaua dupa fiecare utilizare.

Curatarea mucegaiului

Daca intampini acest inconvenient (care poate fi evitat daca respecti primul sfat dat de noi), foloseste o solutie de apa cu inalbitor si o perie moale. Nu folosi solutia in exces.

Curatarea lemnului

In cazul saunelor pentru uz privat nu este necesar sa cureti foarte des lemnul. Totusi, pentru a nu pata lemnul datorita transpiratiei, este indicat sa folosesti un prosop de fiecare data cand folosesti sauna.

Daca constati ca lemnul este patat sau este acoperit de murdarie, foloseste o solutie de apa calda cu sapun aplicata cu o perie moale. Nu folosi apa in exces. Clateste suprafata cu un burete curat sau o carpa moale. Pentru curatarea lemnului nu se folosesc solutii concentrate.

Nu vopsi sau lacui lemnul din sauna finlandeza. Lemnul are nevoie sa ”respire” pentru a absorbi si a elibera caldura si umiditatea.

O data pe an slefuiti suprafata lemnului cu un smirghel fin si bancile vor arata ca noi.

Pietrele pentru incalzitor

Verifica periodic pietrele pentru incalzitor. Datorita temperaturilor ridicate acestea se pot deteriora si va trebui sa le inlocuiesti.

Curatarea incalzitorului electric in sauna finlandeza

Acesta este destul de usor de curatat. Sterge-l cu o carpa moale, cu o solutie de apa cu sapun, clateste si sterge bine cu o carpa uscata. Nu folosi pentru curatare produse care ar putea sa zgarie suprafata acestuia.