Foloseste corect sauna

Sauna EPICA

Cat de important este sa folosesti corect o sauna? Chiar daca nu esti incepator in acest domeniu s-ar putea ca acest articol sa-ti furnizeze informatii utile de care poti tine cont de acum inainte.

1. Inainte de toate, atunci cand stii ca ai o problema de sanatate este indicat sa consulti medicul. Acesta iti poate spune daca poti utiliza sauna si in ce conditii. Aceasta recomandare este valabila si pentru femeile insarcinate si pentru copii.

 2. Pentru a profita la maxim de efectele benefice ale saunei rezerva-ti suficient timp pentru o sedinta completa. Saunele cu infrarosu presupun o sedinta de aproximativ 30 de minute, pentru saunele finlandeze se recomanda 2-3 sedinte de 10-15 minute.

 3. Daca ai propria ta sauna pregateste-o inainte de a o folosi. Seteaza temperatura in functie de preferinte. In cazul saunelor cu infrarosu temperaturile sunt ceva mai scazute, in jur de 40-60°C, iar in cazul saunelor clasice in jur de 70-100°C. Daca nu ai mai utilizat o sauna este bine sa setezi initial o temperatura mai scazuta pentru a te obisnui. Incalzirea unei saune cu infrarosu nu dureaza mai mult de cateva minute, insa in cazul saunelor finlandeze poti astepta chiar si 30-40 de minute.

 4. Fa un dus inainte de a intra in sauna. Astfel vei inlatura grasimile corporale si produsele cosmetice. De ce este important? Pentru a-ti deschide porii si a putea transpira mult mai rapid. Dusul poate fi, de asemenea, extrem de relaxant si te va pregati pentru rasfatul suprem.

 5. Nu uita sa te hidratezi. Prin transpiratie vei elimina foarte multa apa. Bea apa inainte si dupa utilizarea saunei. Poti lua chiar si in sauna o sticla cu apa. Nu uita, hidratarea nu inseamna consum de alcool, acest lucru fiind contraindicat. Daca te simti slabit poate fi un semn de deshidratare. De regula, orice disconfort pe care il simtiti in timpul utilizarii saunei trebuie tratat cu foarte mare seriozitate, fiind recomandat sa parasesti sauna in astfel de situatii.

 6. Nu uita sa iei un prosop cu tine atunci cand intri in sauna, igiena este foarte importanta. Chiar daca esti la tine acasa, in propria ta sauna, gandeste-te la toxinele pe care corpul tau le elimina prin transpiratie. Nu ai dori ca acestea sa ajunga pe banchete.

 7. De regula, saunele finlandeze contin atat banchete inferioare cat si banchete superioare. La nivelul banchetelor superioare temperatura este ceva mai ridicata. Din acest motiv, daca esti novice in utilizarea saunelor, iti recomandam sa te obisnuiesti cu temperatura utilizand mai intai bancheta inferioara dupa care sa continui cu cea superioara.

 8. In cazul saunelor finlandeze, intre sedinte, este recomandat sa faceti un dus pentru racirea corpului. La punctul anterior am mentionat faptul ca este necesara o incalzire treptata a corpului. Acelasi lucru este indicat si in cazul racirii acestuia. Nu intra direct la dus. Este posibil sa ai probleme de sanatate pe care sa nu le cunosti, prin urmare nu este recomandat sa te arunci direct in dusul rece.

 9. Curatarea saunei si a accesoriilor (galeata, lingura) este extrem de importanta deoarece temperatura ridicata din aceasta favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului. Prin urmare, trebuie asigurata si o buna ventilare a saunei pentru a evita deterioararea lemnului (umiditarea poate duce la putrezirea lemnului si/sau la aparitia mucegaiului).