Incalzitor sauna: electric sau pe lemne?

sobe sauna

Incalzitor sauna: electric sau pe lemne? Indiferent de tipul de incalzitor pe care il vei folosi in sauna ta trebuie sa stii ca acesta este elementul central al unei saune. Eficienta lui se reflecta in calitatea sedintei de sauna.

Totusi intrebarea ramane aceeasi, care este cea mai buna optiune? Exista o serie de circumstante care influenteaza aceasta decizie.

In primul rand trebuie sa tii cont de zona in care vei amplasa sauna. Daca te afli intr-o zona care iti permite achizitia facila de lemne de foc, de exemplu intr-o zona de munte, vei fi tentat sa alegi un incalzitor pe lemne. Acesta iti va oferi o atmosfera deosebita in sauna datorita mirosului de lemn, al sunetului produs de arderea lemnelor, facandu-te sa te simti mai aproape de natura.

De asemenea, incalzitorul pe lemne este recomandat acolo unde nu exista acces la reteaua electrica, in zone retrase, sau acolo unde accesul este limitat. De regula saunele finlandeze necesita racordarea la un bransament trifazic. Atunci cand nu exista aceasta posibilitate saunele cu incalzitor pe lemne sunt o solutie.

Totusi, trebuie sa mentionam ca exista si anumite dezavantaje pentru un incalzitor sauna cu lemne. Acestea pot avea un impact negativ asupra mediului datorita emisiei de dioxid de carbon rezultat in urma arderii.

De asemenea trebuie sa tii cont si de faptul ca vei avea nevoie de cos pentru fum. Acest lucru implica costuri suplimentare si poate fi si o bataie de cap in cazul unei constructii existente. Un alt lucru pe care trebuie sa-l iei in calcul este acela ca in cazul saunelor cu incalzitor cu lemne se iau masuri suplimentare pentru a evita pericolul de incendiu. Recomandat in acest caz este ca sauna sa fie amplasata in exterior pentru mai multa siguranta dar si pentru a rezolva problema cosului pentru fum.

De ce sa alegi o soba electrica? Un motiv ar putea fi spatiul de care dispui. Saunele cu incalzitor pe lemne necesita un spatiu mai mare decat in cazul celor cu incalzitor electric. Daca nu agreezi mirosul lemnelor arse cu siguranta ar trebui sa alegi un incalzitor electric. Astfel vei scapa si de problema cenusei care devine o grija in plus. De ce sa nu te eliberezi complet de toate grijile?

Incalzitorul electric este o solutie pentru a te bucura de sauna cat mai repede. Incalzitorul pe lemne va incalzi sauna intr-un timp ceva mai indelungat. Cu siguranta vei utiliza sauna mai des stiind ca nu necesita nici un efort pentru a o incalzi si a o aduce in timp util la temperatura dorita.

Speram ca acum totul este mai clar si vei stii ce tip de incalzitor sauna sa alegi.