Sauna cu infrarosu, sauna finlandeza sau o baie de abur?
Cu ajutorul unei saune cu infrarosu, unei saune finlandeze sau cu o baie de abur poti crea locul tau preferat din casa unde sa te poti relaxa si simti bine.
Toate cele trei au beneficii asemanatoare insa trebuie sa stii ca exista anumite diferente care pot influenta decizia ta de achizitie. In continuare ti le vom prezenta in amanunt pentru a te ajuta sa o alegi pe cea mai potrivita pentru tine.
Temperatura si umiditatea.
In sauna cu infrarosu temperatura se situeaza in intervalul 40-60°C, avand o umiditate scazuta.
Sauna finlandeza functioneaza la temperaturi mult mai ridicate: 70-100°C, iar umiditatea poate ajunge la 30%. In sauna finlandeza putem influenta umiditatea prin turnarea de apa peste pietrele incalzitorului.
Temperatura in baile de abur este relativ scazuta, in jurul valorii de 50°C, insa umiditatea este extrem de ridicata, ajungand aproape de 100%. Baile de abur sunt recomandate celor care suporta greu atmosfera fierbinte din celelalte tipuri de sauna, senzatia de sufocare fiind ameliorata de prezenta aburului.
Durata unei sedinte
Sedinta de sauna cu infrarosu dureaza aproximativ 30 de minute.
In sauna finlandeza sunt recomandate 2-3 sedinte a cate 10-15 minute, cu pauze pentru racirea corpului.
O sedinta in baia de abur dureaza in jur de 30 de minute datorita posibilitatii de racire a corpului cu ajutorul sursei de apa rece din interiorul acesteia.
Sursa de incalzire
Saunele cu infrarosu incalzesc corpul si mai putin aerul din sauna. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul lampilor emitatoare de raze infrarosii. Razele infrarosii patrund pana la straturile inferioare ale pielii si incalzesc corpul din interior spre exterior.
In cazul saunelor finlandeze, aerul este incalzit cu ajutorul unei sobe electrice sau pe lemne, prin urmare transpiram datorita temperaturilor ridicate, spre deosebire de saunele cu infrarosu unde transpiram datorita undelor infrarosii.
In ceea ce priveste baia de abur, aerul din aceasta incapere este incalzit cu ajutorul aburului fierbinte ce provine de la un generator de abur si care este introdus in baia de abur prin intermediul unor duze. Aceste duze sunt amplasate atent, astfel incat sa nu produca arsuri utilizatorilor, de regula gasindu-se la partea inferioara a banchetelor.
Pozitia corpului
In saunele cu infrarosu este deosebit de important ca razele infrarosii sa atinga in mod uniform corpul, efectele ei benefice depinzand de acest lucru.
Saunele finlandeze si baile de abur nu au restrictii legate de pozitia corpului. Saunele finlandeze actioneaza cu ajutorul temperaturilor ridicate, in timp ce baile de abur produc efecte prin intermediul aburului fierbinte.
Mobilare si aspect
Lemnul este elementul principal in cazul saunelor cu infrarosu si a celor finlandeze. Aveti posibilitatea de a alege dintr-o varietate de tipuri de lemn ce confera saunei un aer traditional, punandu-va in contact cu natura. Mobilarea saunelor este o adevarata provocare. Lemnul este extrem de usor de prelucrat astfel incat veti obtine saune personalizate cu un design deosebit.
Baile cu abur nu permit folosirea lemnului datorita umiditatii ridicate. De regula acestea sunt placate cu mozaic, dar se poate folosi si marmura sau piatra naturala. Farmecul bailor de abur este dat de aspectul inspiratiei orientale realizat prin jocul cu forme, culori si elemente de interior precum fantana de apa, elemente decorative sau bancile ergonomice. Un avantaj al bailor de abur il reprezinta posibilitatea de incalzire al bancilor, ce va ofera o senzatie extrem de placuta.
Constructie
Saunele cu infrarosu sunt cel mai usor de realizat. Acestea nu necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste pierderea de caldura sau etansarea, deoarece produc efecte doar prin intermediul razelor infrarosii ce actioneaza direct asupra corpului. Va puteti bucura de toate beneficiile luminii infrarosii chiar si cu usa deschisa.
O sauna finlandeza necesita insa o buna termoizolatie pentru pastrarea caldurii la interior. Efectele ei depind de temperatura de la interior.
Baile de abur necesita atat termoizolare cat si hidroizolare. Este extrem de important sa fie cat se poate de etanse, in caz contrar umezeala putand afecta termoizolatia dar si structura peretilor. Conducta de abur este recomandat a fi izolata pentru siguranta utilizatorilor, evitarea condensarii dar si a pierderilor de caldura. Pardoseala trebuie placata cu gresie antiderapanta pentru evitarea accidentelor. In ceea ce priveste tavanul, acesta trebuie sa aiba o forma de bolta pentru a permite scurgerea controlata a condensului.
Racordare
In ceea ce priveste sauna cu infrarosu, singurul lucru de care trebuie sa tinem cont este accesul la electricitate. Dat fiind faptul ca, de regula, acest tip de sauna are dimensiuni reduse, poate fi racordata la un bransament monofazic.
In cazul saunelor finlandeze, daca incalzirea saunei se face cu soba electrica, este necesara racordarea la o retea trifazata. Daca nu aveti acces la o retea trifazata se poate opta pentru o sauna de dimensiuni reduse (de 1-2 persoane, caz mai rar intalnit) sau pentru incalzitor pe lemne. Soba pe lemne presupune un spatiu ceva mai mare si poate genera costuri mai mari de executie ale saunei datorita necesitatii existentei unui cos de fum. In cazul amplasarii saunei intr-o zona cu umiditate crescuta, precum o baie sau un spatiu inchis unde exista piscina, este necesara asigurarea ventilarii acesteia. In caz contrar, lemnul utilizat in sauna poate putrezii sau mucegai si va trebui schimbat.
Baia de abur este un caz aparte deoarece trebuie sa tineti cont de mai multe aspecte. Echipamentele acesteia nu pot fi amplasate la interior datorita umiditatii crescute, prin urmare este necesar sa asigurati un spatiu pentru acestea in afara baii de abur. In acest spatiu se va amplasa generatorul de abur care se va racorda la electricitate si caruia i se va asigura alimentarea cu apa. De asemenea, va trebui sa asigurati scurgerea apei din generator. In baia de abur este necesar si un sifon de pardoseala, mai ales in cazul celor pentru uz comercial, datorita condensului ce se formeaza la interior dar si pentru scurgerea apei utilizate pentru igienizarea baii de abur.
Beneficii
Sauna cu infrarosu, cea finlandeza dar si baia de abur au beneficii comune. Printre acestea amintim:
– ameliorarea durerilor musculare si articulare
– relaxare
– somn linistit
– imbunatatirea sistemului circulator
– eliberarea toxinelor din organism
– curatarea pielii
– ajutor in lupta cu kilogramele in plus (bineinteles impreuna cu un stil de viata sanatos)
Exista pareri contradictorii in ceea ce priveste beneficiile pe care acestea le aduc, insa cei ce au folosit o sauna sau o baie de abur cu siguranta au remarcat o imbunatatire a starii lor de sanatate.
Ca o particularitate, sauna cu infrarosu este recomandata in special celor care sufera de reumatism si este considerata mult mai eficienta in lupta cu kilogramele in plus datorita faptului ca actioneaza mult mai in profunzime.
Baia de abur are avantajul de a curata pielea mult mai eficient datorita aburului si este benefica in tratamentul alergiilor si problemelor respiratorii.