Tipuri de lemn pentru sauna

Ne-am gandit ca inainte de a achizitona o sauna este bine sa cunosti caracteristicile fiecarui tip de lemn pentru sauna astfel incat sa-l alegi pe cel mai potrivit.

In continuare am realizat o scurta prezentare a celor mai cunoscute tipuri de lemn  pentru sauna.

anin

Arin/Anin

Este un lemn rezistent in conditii de umiditate si temperaturi ridicate. Culoarea sa alb-rosiatica devine mai pronuntata in timp facandu-l chiar mai special. Aninul este una din cele mai rezistente specii de lemn la deformare, inelele de crestere sunt putin vizibile iar conductivitatea termica redusa il face potrivit pentru realizarea banchetelor.

 

 

plop albPlop tremurator

Plopul tremurator sau plopul alb reprezinta o alternativa pentru cedru. Este considerat unul din cele mai hipoalergice tipuri de lemn. Este un lemn luminos, elegant, ce da impresia unei incaperi mari, spatioase. De asemenea, este un lemn durabil, rezistent la umezeala, care isi pastreaza culoarea naturala chiar si la temperaturi ridicate. De remarcat este faptul ca nu se deformeaza la fluctuatii de temperatura sau umezeala crescuta. Plopul ramane un lemn foarte apreciat in constructia saunelor.

 

MolidMolid nordic

Lemnul de molid are o culoare galbuie deschisa si este cel mai des intalnit in realizarea saunelor. Culoarea sa se inchide in timp insa ramane un lemn ce creaza o atmosfera luminoasa saunei. Molidul nu se pateaza usor si nu absoarbe mirosurile neplacute. Este foarte fin, cu noduri mici, ceea ce ii confera o textura frumoasa, avand un caracter rustic. Suprafata sa este neteda la atingere, ceea ce il face un lemn ideal pentru saunele finlandeze. De asemenea, molidul nu se incinge, putand fi folosit si pentru banchete.

 

Pin nordicPin nordic

Ca si molidul, pinul ofera saunei un finisaj traditional, avand un aspect asemanator. De preferat este pinul fara noduri deoarece acest tip de lemn are noduri mai pronuntate decat molidul. Pinul are o culoare deschisa care in timp reflecta nuante aurii. Avantajul acestui tip de lemn este faptul ca are o densitate mai mare, ceea ce ii permite sa retina mai bine vaporii si temperatura. Trebuie totusi sa mentionam ca poate avea scurgeri de rasina, inconvenient ce poate fi inlaturat cu ajutorul tratamentului termic.

 

 abachiAbachi

Este un lemn de origine africana, utilizat in special pentru constructia banchetelor, tetierelor si spatarelor, datorita faptului ca este slab conductor de caldura (nu se incalzeste foarte tare). Este un lemn neted, recunoscut pentru calitatea sa de a nu face aschii in cazul ruperii, evitand astfel riscul inteparii. Totusi, daca sauna nu este bine ventilata, acest tip de lemn poate dezvolta mucegai. Acesta este motivul pentru care se recomanda, indiferent de tipul de lemn, ca intre utilizari sa lasati usa deschisa la sauna.

 

MerantiMeranti

Este un lemn exotic adus din Asia de Sud-Est, considerent ce face ca pretul sau sa fie ceva mai ridicat. Are o culoare brun-rosiatica ce variaza de la nuante mai deschise pana la nuante inchise si contine, de obicei, urme de rasina si ulei. Rezista bine la deformare, nu se despica, are o suprafata neteda si este rezistent la umiditate.

 

 

frasinFrasin

Este un lemn de culoare brun deschis, iar in urma tratamentului termic se poate inchide usor la culoare. Are calitatea de a fi un lemn durabil, elastic si rezistent la baze slabe si acizi. Este utilizat pentru dusumele si exterior.

 

 

 

hemlockHemlock

Este un lemn elegant, avand o culoare luminoasa si o textura fina ce se remarca prin liniile discrete maro-rosiatice. Acesta nu prezinta noduri, nu contine rasini, si este mai ieftin decat cedrul. De asemenea, este rezistent la uzura si nu are un miros specific. Acest tip de lemn nu este recomandat totusi pentru saunele exterioare fara a fi tratat. Un alt inconvenient este acela ca se despica usor si trebuie lucrat cu atentie.

 

 

cedruCedru

Este una din cele mai bune optiuni pentru saune. Culoarea sa este una din cele mai deosebite, imbinand nuante aurii, brune si rosiatice. Este un lemn rezistent la umiditate, la raciri si incalziri repetate si un bun izolator termic si fonic. Uleiurile sale naturale fac ca acesta sa isi pastreze calitatile de-a lungul anilor. Cu alte cuvinte este extrem de rezistent in timp. Nu putem neglija nici mirosul aparte al acestuia ce intregeste atmosfera relaxanta din sauna. Mirosul cedrului face ca acesta sa tina la distanta daunatorii. Lemnul de cedru este foarte usor de intretinut, orice pata sau acumulare de calcar fiind usor de curatat cu detergenti usori. Desi are o serie de avantaje, asa cum au fost prezentate mai sus, mirosul cedrului nu este usor acceptat de toate persoanele, putand provoca alergii. Deci, daca stiti ca aveti astfel de probleme, incercati sa optati pentru un alt tip de lemn. De asemenea, tineti cont de faptul ca, in timp, culoarea acestuia se intuneca.

plop termoLemnul termotratat

Dupa aceasta scurta prezentare a tipurilor de lemn ar trebui sa cunosti cateva detalii legate de lemnul tremotratat. Prin tratamentul termic, lemnul se va inchide la culoare, astfel poti face diverse combinatii de nuante de lemn pentru un design deosebit al saunei. In cazul lemnului care are scurgeri de rasini, tratamentul termic va rezolva aceasta problema. Un alt avantaj este faptul ca lemnul termotratat este mult mai rezistent impotriva putregaiului si mucegaiului, si mult mai durabil in timp. In imaginea din poza alaturata avem un exemplu de plop termotratat.